torstai 7. maaliskuuta 2013

Muumipeikko ja pyrstötähti

"Muumilaaksossa tapahtuu epätavallisia luonnonilmiöitä. Kun pessimistinen Piisamirotta tulkitsee ne aurinkokunnan tuhon merkeiksi, Muumipeikko ja Nipsu lähtevät etsimään kaukaista tähtitornia ottaakseen asiasta selvää. Retkensä alussa he tutustuvat Nuuskamuikkuseen. Yhdessä kolmikko etenee huimasta seikkailusta toiseen, ja samalla heidän joukkonsa kasvaa. Lopulta on vain muutama päivä aikaa ehtiä takaisin kotiin varoittamaan vaarallisesta, kuumana hehkuvasta pyrstötähdestä, joka lähestyy maata."


Riikka
Tove Janssonin kirjaa Muumipeikko ja pyrstötähti lukiessani mieleeni tuli katkelmia Muumi-piirretyistä, joita katselin pienenä PALJON. Muumit olivat yksi suosikkini: telkkarista tulleita jaksoja nauhoitettiin ja katsottiin usein myös videolta, Muumien tunnuslaulua hoiloteltiin ääneen ja Muumien jänniä tapahtumia puitiin milloin missäkin. Muistan, että yksi serkkuni pelkäsi Muumien mörköä ja meni aina mörön kuultuaan sohvan taakse piiloon :) Oma suosikkini Muumi-hahmoista taisi olla Pikku Myy, mutta taisin pitää myös Rouva Vilijonkasta.

Vaikka yleensä suosin elokuvien sijaan kirjoja, Muumeissa piirretyt vievät voiton kirjaan nähden. En päässyt Muumipeikko ja pyrstotöhti -kirjaan niin sisälle, koska muistelin koko ajan piirrettyjä ja jäin ihmettelemään, olivatko hahmot piirretyissäkin samanlaisia. Esimerkiksi hemuleita oli kirjassa kaksi: postimerkkejä heräilevä hemuli ja kasveja tutkaillut hemuli, serkukset keskenään. Itse olin aina kuvitellut Hemulin yhdeksi Hemuliksi, en hemulisukuun kuuluvaksi hemuliksi. Saman pohdinnan ääreen jouduin myös niiskujen kohdalla: kirjassa niiskujen suvussa oli Niisku ja Niiskuneiti.

Muumipeikko ja pyrstötähti -kirjaa nyt aikuisiällä lukiessa hahmot saivat erilaisia piirteitä kuin pienenä Muumi-piirrettyjä katsoessa. Nipsu oli hieman marttyyri, Nuuskamuikkunen hyvin asiallinen, Muumipeikko halusi pelastaa Niiskuneidin jokaisesta pulasta, hemulit olivat vähän kärttyisiä oman tiensä kulkijoita...

Uskoisin, että kirja kolahtaisi paremmin silloin, jos ei ole katsonut Muumi-piirrettyjä. Nyt en juuri innostunut kirjasta.

Arviointi: 3-/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti