perjantai 8. maaliskuuta 2013

Fedja-setä, kissa ja koira

"'Minä täällä, posteljooni Petshkin. Toin teille Pörriäisen!'

Satoi tai paistoi - Fedja-setä, kissa Matroskin, Musti-koira, posteljooni Petshkin ja muut Prostokvashinon kylän asukkaat valloittavat kaikenikäiset lukijat! Venäjän tunnetuimman lastenkirjailijan Eduard Uspenskin riemastuttavat tarinat ovat lunastaneet klassikon aseman omaleimaisella huumorillaan ja lämpimällä elämänviisaudellaan. Tarinoiden viehätysvoimaa täydentävät Gennadi Kalinovskin hurmaavat piirrokset.

Fedja-sedän lumo kestää sukupolvelta toiselle!"


Riikka
Fedja-setä oli minulle aivan uusi tuttavuus, mutta ihastuin tarinaan heti! Kirjastosta lainaamani Eduard Uspenskin Fedja-setä on yhteisnide kuudesta Fedja-setä-kirjasta, jotka on koottu yksiin kansiin. Kirjalistallamme oli yhteisniteen ensimmäinen kirja Fedja-setä, kissa ja koira, joka on ilmestynyt ensimmäisen kerran suomeksi vuonna 1976.

Kirjan huumori ja elämänviisaudet kolahtivat, joten kirjaa oli hauska lukea. Fedja-setä, kissa ja koira koostuu yhteensä 22 luvusta, joissa kussakin on oma pieni tarina ja opetus, mutta Fedja-sedän, kissan ja koiran tarina jatkuu läpi kirjan. Fedja-setä on pieni poika, joka karkaa kotoaan ja muuttaa puhuvan kissan ja puhuvan koiran kanssa maalle asumaan. Maalla heidän elämäänsä tulee "kiusaamaan" posteljooni Petshkin, joka on hieman hölmö.

Yksi kirjan hauskimmista luvuista oli kirjan kuudes luku Naakanpoika Pitkäkynsi. Siinä kissa opettaa naakan puhumaan ja kysymään ovelle koputettaessa "Kuka siellä?". Kun Fedja-setä, kissa ja koira ovat poissa kotoa, posteljooni Petshkin saapuu ovelle ja vastaa naakan "kuka siellä" -kysymykseen "Minä täällä, posteljooni Petshkin. Toin teille Pörriäisen." Tätä naakka ja posteljooni toistelevat niin kauan, että posteljooni menee aivan sekaisin.

Fedja-sedän tarinoita luen varmasti tyttärelleni, kun hän kasvaa!

Arviointi: 4+/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti