perjantai 27. heinäkuuta 2012

Juoksuhaudantie

"Romaani suomalaisesta unelmasta, omasta talosta. Tarina siitä, kuinka kalliiksi voi käydä pakkomielle helsinkiläisellä pientaloalueella ja kuinka sivustakatsojatkin saavat maistaa yksinäisyyden ydinmehua. Romaani kivusta, talosta ja taipumattomuudesta. Kun kujanjuoksun traagisuus on syvimmillään, on komiikkakin kovaa."

 
"Ruohonleikkurit säksättävät helsinkiläisen pientaloalueen takapihoilla kuin helikopterit taistelukentällä. Tällainen elämä on monen perheen pitkäaikainen unelma, ja sillä on maan korkein neliöhinta. 

Matti Virtanen on kotirintamamies. Hän kuuluu kotitöissä, ruoanlaitossa ja vaipanvaihdossa tasa-arvoisen mieskuntonsa osoittaneeseen sukupolveen, jonka ei koskaan pitänyt kuulua mihinkään sukupolveen. Matti ei ole koskaan sotinut, mutta hän kuuntelee rockia ja kulkee lujaa lenkkipolulla.

Yksi nyrkinisku erottaa hänet perheestään. Se antaa hänelle tahdon ja selkeän päämäärän, mutta sysää hänet äärimmäisiin tekoihin. 

Matti Virtanen lähestyy hankkeessaan hyvin hinnoiteltua aluetta, jota valvovat pientalojen portinvartijat kiinteistönvälittäjistä nurmikkoaan kunnostaviin omistajiin. He saavat vastaansa miehen, joka uhkaa lainarahalla maksettua elämää ja joka ei aio hankkia taloaan perinteisin keinoin."

Riikka
Jostakin syystä ennakkoasenteeni Kari Hotakaisen teoksiin ei ollut kovin innostunut. Juoksuhaudantiestä olin kuullut aiemmin, mutta en tiennyt, mistä se kertoo. Kirjastossa teos tarttui käsiini ja herätti kiinnostukseni heti takakannen tekstin perusteella. Ajattelin, että talonhankintaan liittyvä tarina voisi olla mielenkiintoista luettavaa. Aloinkin lukea kirjaa jo kirjastossa, ja se tempaisi heti mukaansa. Kirja oli luettava parissa päivässä alusta loppuun :) 

Juoksuhaudantie oli nopealukuinen teos. Pidin siitä, että kertoja vaihtui ja asioita tarkasteltiin eri henkilöiden näkökulmista. Tarina eteni mielenkiintoisella tavalla, vaikka välillä mietinkin, kuinka sekaisin Matti oikein oli ja mikä ajoi hänet niihin tekoihin, joita hän teki. Ainoastaan kirjan loppu tuntui hieman sekavalta, enkä oikein ymmärtänyt tarinan päätöstä. Olisin toivonut tarinalle onnellista loppua, mutta lopputulos olikin hieman outo. Silti voisin kyllä suositella Juoksuhaudantien lukemista muillekin.

Arviointi: 3½/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti