maanantai 17. lokakuuta 2011

Nancy

"Tositarina tytöstä, joka ei halunnut elää. 
Nancy on äidin tuskasta syntynyt kirja. Se on järkyttävä dokumentti itsetuhoon pyrkivästä nuoresta tytöstä. Se on rehellinen puheenvuoro niiden vanhempien puolesta, joilla on ns. vaikeita lapsia. Samalla se on äidin silmin kerrottu riipaiseva rakkastarina - Nancyn ja Sex Pistols -yhtyeestä tunnetun Sid Viciousin tarina - joka päättyi murhenäytelmään ja sensaatiolehtien otsikoihin."


Riikka
Tenttiinlukutauon jälkeen Emmi valitsi seuraavaksi luettavaksemme Deborah Spungenin kirjoittaman Nancyn. Sain kirjan lainaksi Emmiltä, ja luin sen viime viikolla. 

Kirja oli varsinkin alussa jotenkin ahdistava. Lukiessa tuli mieleen Torey Haydenin kirjoittamat kirjat hänen opettamistaan ongelmalapsista. Nancyn tarinassa oli jotakin samaa. 

Olin lukenut Nancyn aikaisemminkin, ehkä vuonna 2004, mutta en muistanut tarinan yksityiskohtia. Tämä kirja jätti todellakin ajateltavaa. 

Nancyn vanhemmat Deborah ja Frank olivat Nancyn syntyessä vasta parikymppisiä - mielestäni todella nuoria kantaakseen ne kaikki ongelmat, jotka Nancy heille aiheutti. En osaisi kuvitella, kuinka itse jaksaisin vastaavanlaisessa tilanteessa. Toisaalta uskon, että nykypäivänä ongelmiin voitaisiin ja osattaisiin puuttua ajoissa, eikä tilanne toivottavasti menisi yhtä kamalaksi kuin Spungenin perheessä. 

Kun olin alkanut lukea kirjaa, googlasin Nancyn ja Sidin kuvahaulla, koska halusin tietää, minkä näköisiä he todellisuudessa olivat. Kuvien kautta tarinaan eläytymiseen sai vielä lisäulottuvuuden, vaikka normaalisti haluan muodostaa käsitykseni kirjojen henkilöistä ja tapahtumapaikoista oman mielikuvitukseni avulla. Tässä tilanne oli eri, koska kyseessä olivat tositapahtumat. Haluaisin katsoa myös Nancystä ja Sidistä tehdyn elokuvan.

Jäin miettimään, mistä kaikki paha sai alkunsa. Kuinka pieni lapsi voi olla niin täynnä vihaa? Miksi Nancyllä ei tuntunut olevan myötätuntoa muita kohtaan, miksi hän ei tajunnut tekevänsä väärin? Jotenkin kuitenkin jäi sellainen olo, ettei Nancy ollut täysin paha. Varsinkin vanhempana hän pystyi käyttäytymään myös asiallisesti. Uskon, että kirjassa kuvattu joulun vietto Nancyn luona New Yorkissa on jäänyt lämpimäksi muistoksi koko perheelle.

Deborah-äidin periksiantamattomuus, rakkaus Nancya kohtaan hänen aiheuttamistaan ongelmista huolimatta sekä halu puolustaa ja taistella tyttärensä puolesta tekivät vaikutuksen. Kaikesta pahasta voi selvitä, kun säilyttää uskon parempaan. Perhe tarvitsi voimaa ja sai tukea ystäviltään ja sukulaisiltaan, mikä ei välttämättä aina olisi itsestäänselvyys tällaisessa tilanteessa. 

Olisi mielenkiintoista tietää, miten Spungenin perheen elämä on jatkunut Nancyn kuoleman jälkeen. Mitä tapahtui Nancyn sisaruksille Suzylle ja Davidille? Kasvoiko heistä ns. tavallisia nuoria aikuisia? Kuinka suuret vaikutukset Nancy jätti heidän elämäänsä? Onko perhe saanut olla rauhassa julkisuudelta?

Arviointi: 4½/5

p.s.  Kävin kirjastossa lainaamassa neljä kirjaa: Huckleberry Finnin seikkailut, Maailman ympäri 80 päivässä, Kolme muskettisoturia ja Jääkylmä. Muut näistä kirjoista paitsi Tess Gerritsenin Jääkylmä ovat kirjalistassa. Lainasin varmuuden vuoksi nämä kaikki, koska en osannut päättää, minkä kirjan ottaisin matkalukemiseksi ylihuomenna alkavalle Espanjan matkalle :)

1 kommentti:

  1. Tähän Nancystä kertovaan kirjaan liittyen jäin vielä miettimään sitä, minkä takia nuoret aina ihailevat rocktähtiä ja muita laulajia. Itsekin haaveilin joskus ala-asteella meneväni naimisiin Backstreet Boysin Nickin kanssa :D Luultavasti vähän kiltimpi tapaus kuin Sid, mutta sama ajatus! Outoa. Eipä meinaan enää kiinnostaisi :)

    VastaaPoista