tiistai 25. lokakuuta 2011

Maailman ympäri 80 päivässä

"Kylmähermoinen englantilainen herrasmies Phileas Fogg lyö huiman vedon ja väittää matkustavansa maailman ympäri 80 päivässä. Hän palkkaa itselleen palvelijan, ranskalaisen Jokapaikanhöylän, ja lähtee kiehtovalle matkalle halki eksoottisten maiden. Samana päivänä Englannin pankista ryöstetään huomattava summa rahaa.

Matkalta ei puutu haasteita, ja ennen pitkää matkaajille selviää myös, että heitä seurataan. Onko uskollinen palvelija nimensä veroinen? Onnistuuko huima yritys vai joutuuko Phileas Fogg nuolemaan näppejään? Kuka lopulta paljastuu pankinryöstäjäksi?

Ranskalainen Jules Verne tunnetaan monista klassikoistaan, ja häntä pidetään tieteiskirjallisuuden uranuurtajana. Maailman ympäri 80 päivässä on yksi Vernen tuotannon maanläheisimpiä teoksia. Vaikka 1800-luku onkin monessa suhteessa omamme kaltainen, imaisevat aikakauden kielenkäyttö, tavat ja käytöskoodit kaksintaisteluineen nykylukijan outoon ja mielenkiintoiseen maailmaan."


Riikka
Päädyin ottamaan Espanjan lomalle matkalukemisiksi Tess Gerritsenin Jääkylmän ja Jules Vernen Maailman ympäri 80 päivässä. Vernen teoksen sainkin loppuun kotiinpaluulennolla Bergamosta Tampereelle. Hyvä ajoitus siis!

Edellisellä kirjastokäynnilläni olin yllättynyt siitä, että Maailman ympäri 80 päivässä löytyi kirjaston lasten osastolta. Olen lukenut kirjan joskus ala-asteella, mutta siitä ei ollut jäänyt juuri mitään mieleeni - tarina tuntui siis jälleen uudelta. Sen sijaan muistan pienenä katselleeni piirrettyä tv-sarjaa matkasta maailman ympäri 80 päivässä. Se oli hyvä sarja. Muistelimme Espanjassa Jennan ja Veskun kanssa, mitä eläimiä Phileas Fogg ja hänen ystävänsä piirretyssä sarjassa olivat. Phileas Fogg oli muistaaksemme leijona :) Kysyin Jennalta ja Veskulta, muistavatko he, mikä Phileas Foggin apulaisen nimi oli tv-sarjassa, koska kirjassa se oli suomennettu Jokapaikanhöyläksi (joka oli mielestäni todella tyhmä suomennos). Veskuhan sen nimen muisti; "Paspartuu" (googlettamalla löytyi oikea kirjoitusasu "Passepartout", meinaan en osaa ranskaa)! Muistaakseni yksi meidän lemppareista oli ohjelman Tiko-hamsteri, jota ei kylläkään kirjan henkilöissä esiinny.


Oli myös pakko laittaa tähän googlettamalla löytynyt kuva sarjan hahmoista :) Hauskoja muistoja tosiaan!

Lukukokemuksena Maailman ympäri 80 päivässä oli suositeltava - varsinkin lapsuusmuistojen verestämisen takia. Olisin kyllä mielummin lukenut jonkun teoksen vanhemman painoksen, jos sellainen olisi ollut saatavilla. En tiedä, eroavatko eri painosten suomennokset paljon toisistaan, mutta luulisin, että vanhempi painos saattaisi olla parempaa luettavaa. Tai ehkä olen vain liian ärsyyntynyt Paspartuun nimen käännöksestä Jokapaikanhöyläksi, että epäilen koko suomennosta muissakin paikoissa :)

Kirjassa oli paljon itselleni vieraita paikkojen nimiä, ja mietinkin, ovatko kaikki paikat olemassa oikeasti. Ilmeisesti ovat (ainakin olleet), jos Jules Verneä kerran pidetään tieteiskirjallisuuden uranuurtajana. Tavallaan 1800-luvun elämä ei kirjaa lukiessa tuntunut eroavan niin paljon nykymaailmasta verrattuna esimerkiksi samasta aikakaudesta saamaani kuvaan Humisevassa harjussa. Jännittävimpänä kohtauksena kirjasta jäivät mieleen Phileas Foggin seurueen seikkailu norsun selässä Intian metsissä sekä Jokapaikanhöylän huumaaminen satamassa. Olin aika yllättynyt siitä, jos kirjassa kuvatut oopiumiluolat ja huumeiden käyttö olivat niin yleisiä 1800-luvulla. Yllättyneisyys voi selittyä sillä, etten tunne historiaa kovin hyvin :)

Tarina oli kokonaisuudessaan mielenkiintoinen ja mieleenpainuva kaikkine seikkailuineen. Kirjan henkilöiden erilaiset luonteenpiirteet oli onnistuttu kuvaamaan teoksessa hyvin. Hieman jäin miettimään sitä, rakastuiko viilipytyn rauhallinen Phileas Fogg palavasti Audaan :)

Mielestäni kirjassa oli jonkin verran outoja sanoja, joiden todellinen merkitys jäi itselleni epäselväksi. Selityksenä saattaa taas olla oma tiedonpuutteeni tai sitten aikakaudelle tyypillinen kielenkäyttö. Mitä ovat esimerkiksi parsilaiset, paligharit ja pagodit? Googlettamalla selviää :) 

Arviointi: 4-/5

Emmi 
Matka maailman ympäri 80 päivässä oli mielestäni mukava ja helppolukuinen teos. Sisällöltään kirja oli kevyt, mutta kuitenkin mukava lukukokemus. Välillä jännitti ja välillä nauratti kaikki seikkailut ja kommellukset, joita matkan aikana tapahtui. Kirjaa lukiessa oli mielessä samannimisen piirretyn tv-sarjan hahmot, joita tuli pienempänä seurattua. Hahmoista muistin parhaiten Phileas Fogg leijonan. Tv-sarjan eläinhahmojen luonteenpiirteet kuvastavat hyvin kirjan henkilöitä, nyt olisikin hauskaa katsoa piirretty sarja uudelleen.

Riikka, pidetäänkö leffailta, jos sarja löytyy kirjaston valikoimista? :) 

Luettuni Riikan arvostelun olen samaa mieltä siitä, että nimi Jokapaikanhöylä oli erikoinen ja huono suomennus Paspartuun nimestä. Huumeidenkäyttö oli myös hieman erikoista, mutta kuten Riikka totesi, ehkä se tosiaan oli aikaisemmin yleistä. 

Arviointi: 3/5

2 kommenttia:

  1. Ihan huippua, YouTubesta löytyy Matka maailman ympäri 80 päivässä -piirretyn jaksot! Katselin ja kuuntelin just "Lauluja sarjasta Matka maailman ympäri 80 päivässä" -pätkän. Alku- ja lopputunnarit palas heti mieleen, kyllä tätä sarjaa meinaan seurattiin tosissaan silloin pienenä, varmaankin siis joskus 20 vuotta sitten, jos tää kerran on esitetty 1990-luvun alussa Suomessa :)

    VastaaPoista
  2. Nyt vasta huomasin tän sun kommentin! Meidän täytyy joku ilta virittää tietokone telkkariin ja aloittaa Matka maailman ympäri 80 päivässä maraton!! :)

    VastaaPoista